Kanada ve Ukrayna, uzun vadeli işbirliği için 100 yıllık ortaklık bildirisi imzaladı. Anlaşma savunma, ticaret ve teknolojiyi kapsarken, İHA üretimi önceliklendirildi.
Kanada ve Ukrayna arasında, savunma, ticaret, yatırım, enerji, yeniden inşa ve teknoloji alanlarını kapsayan 100 yıllık bir ortaklık bildirisi imzalandı. Kanada Maliye Bakanı Chrystia Freeland, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Calgary’de yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, anlaşmanın Ukrayna’daki savaşın ötesinde uzun vadeli bir işbirliği hedeflediğini belirtti.
Freeland, imzalanan bildirinin ilerleyen haftalarda iki ülke arasında uzun süreli bir işbirliği çerçevesini resmileştireceğini ifade etti. Calgary kentinin Ukrayna ile olan bağlarına dikkati çeken Freeland, Alberta eyaletinde yaşayan 350 binden fazla Ukrayna kökenli Kanadalının varlığına vurgu yaptı.
Kanada’nın savunma hamlelerinde insansız hava araçlarının (İHA) merkezi bir rol oynayacağını belirten Freeland, Kanada Silahlı Kuvvetleri envanterinde yaklaşık 2 bin İHA bulunduğunu söyledi. Freeland, önümüzdeki yıllarda milyonlarca yeni İHA’ya ihtiyaç duyulacağını kaydetti.
Hükümetin yerli üretimi artırma hedefiyle bu yılın başında Savunma İHA Girişimi’ni başlattığını hatırlatan Freeland, iki yıl içinde milyonlarca İHA üretme kapasitesi oluşturma planı kapsamında ulusal bir İHA pazar yeri kurulduğunu duyurdu. Bu pazar yeri, askeri birlikleri yaklaşık 400 Kanadalı tedarikçiyle buluşturuyor.
Reklam & İşbiliği: [email protected]