SON GELİŞME
--:--:--
USD50,05EUR56,17ALTIN6.542,57Istanbul9° Yağmurlu0:23İMSAK'AKALAN SÜRE
Ekonomi

Antalya’dan Akdeniz Kirliliğine Karşı Kapsamlı Mücadele

Antalya, COP31’e ev sahipliği yaparken, ‘Mavi Akdeniz İnisiyatifi’ ile deniz kirliliğine karşı kapsamlı önlemler alıyor. Vali Şahin, sürdürülebilir tarım ve turizm hedeflerini vurguladı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Antalya’dan Akdeniz Kirliliğine Karşı Kapsamlı Mücadele

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı 31. Oturumu’na (COP31) ev sahipliği yapmaya hazırlanan Antalya’da, denizleri ve kıyıları korumak amacıyla ‘Antalya Mavi Akdeniz İnisiyatifi’ başlatıldı. Valilik koordinasyonunda yürütülen proje, kirliliği kaynağında önlemeyi ve çevre bilincini artırmayı hedefliyor.

Gazipaşa’dan Kaş’a kadar uzanan kıyı şeridinde deniz ekosistemini ve su kaynaklarını tehdit eden kirlilik riskleri belirlenerek, bunlara yönelik önleyici adımlar atıldı. Hayalet ağların temizlenmesi ve deniz altı yaşamını zenginleştirmek için yapay resiflerin yerleştirilmesi gibi çalışmalar da hız kazandı.

Sürdürülebilirlik ve Örnek Uygulamalar

Antalya Valisi Hulusi Şahin, COP31’de kentin çevre hassasiyetini ve bu alandaki çalışmalarını tanıtmayı amaçladıklarını belirtti. Şahin, Antalya’nın önemli bir turizm ve tarım merkezi olduğunu, bu sektörlerin deniz üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti. “Tarım da turizm de ticaret de sanayi de olacak. Bunu çevreye zarar vermeden, tüketmeden nasıl yapabiliriz?” sorusuna Antalya’nın verdiği yanıtları dünyaya sunmak istediklerini vurguladı.

Vali Şahin, çevreye zarar vermeyen, hatta katkı sağlayan firmaların, karbondioksit çeken sanayi tesislerinin, suyu tekrar kullanan ve yağmur hasadı yapan seraların, sıfır ilaçla üretim yapan tarımsal işletmelerin örnek gösterileceğini kaydetti. Turizmde de sürdürülebilirliğin önemine dikkat çeken Şahin, Antalya’nın 233 mavi bayraklı sahiliyle bu alandaki başarısını sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Kirliliğe Karşı Pratik Çözümler

Çalışmalar kapsamında denizlerdeki plastik ve mikro plastik atıklar gibi sorunlarla karşılaştıklarını dile getiren Vali Şahin, kara kaynaklı atıkların derelerle denize ulaşmasını engellemek için bariyer uygulaması başlattıklarını açıkladı. Çöp kapanları ve deniz süpürgeleriyle atıkların toplanacağını, deniz altındaki çöplerin ve sahillerin temizleneceğini belirtti.

Gençlerin ve çocukların bilinçlendirilmesi amacıyla animasyon ve oyun faaliyetlerinin yürütüldüğünü aktaran Şahin, plastik atığı azaltmak ve temiz suya erişimi kolaylaştırmak için halka açık ücretsiz içme suyu istasyonları kurulduğunu sözlerine ekledi. Ayrıca, sahillerde dumansız plaj uygulamasına geçildiğini bildirdi.

Benzer Haberler

Tümü
Tarım Sektörü İhracatı Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı
Tarım Sektörü İhracatı Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı
Türkiye Gazze’ye 111 Bin Ton Ayni Yardım Gönderdi
Türkiye Gazze’ye 111 Bin Ton Ayni Yardım Gönderdi
Deprem Bölgelerindeki Özel Okul Öğrencileri İçin Eğitim Destekleri Yüzde 35 Artırıldı
Deprem Bölgelerindeki Özel Okul Öğrencileri İçin Eğitim Destekleri Yüzde 35 Artırıldı
30 İlde Gençlik İklim Çalıştayları COP 31 İçin Başlıyor
30 İlde Gençlik İklim Çalıştayları COP 31 İçin Başlıyor
DDK Başkanı Tanrıkulu Yatırım Fonları İçin İnceleme Başladığını Duyurdu
DDK Başkanı Tanrıkulu Yatırım Fonları İçin İnceleme Başladığını Duyurdu
Bakan Şimşek Fon Soruşturması Hakkında Konuştu Sistematik Sorun Yok
Bakan Şimşek Fon Soruşturması Hakkında Konuştu Sistematik Sorun Yok
Haberin Doğru Adresi
Haberci Gündemi

Reklam & İşbiliği: [email protected]

Copyright © 2026 Tüm hakları HABERCİ GÜNDEMİ 'nde saklıdır. Seobaz Haber Teması