SON GELİŞME
--:--:--
USD50,05EUR56,17ALTIN6.542,57Istanbul9° Yağmurlu0:23İMSAK'AKALAN SÜRE
Ekonomi

Türk Dondurması Küresel Pazarda Payını Artırıyor

TÜİK verileri, Türkiye’nin dondurma üretiminde önemli kapasiteye ulaştığını gösteriyor. Geçen yıl 72,8 milyon dolarlık dondurma ihracatı ile net ihracatçı olan Türkiye, küresel pazarda payını artırıyor.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Türk Dondurması Küresel Pazarda Payını Artırıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye dondurma üretiminde önemli bir kapasiteye ulaştı. Ülkede dondurma imalatı yapan 919 tesisteki üretim altyapısı ve gelişmiş işleme sanayisiyle bu alanda ciddi bir ivme kaydedildi.

Geçen yıl Türkiye’nin süt ve süt ürünleri ihracatı 523 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamın 72,8 milyon dolarlık kısmı dondurma ihracatından elde edildi. Dondurma, toplam süt ve süt ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 13,9’unu oluşturdu. Aynı dönemde 12,7 milyon dolarlık dondurma ithalatı ile Türkiye, dondurmada net ihracatçı konumuna geldi.

Geçen yıl en çok dondurma ihraç edilen ülkeler arasında Irak, ABD, KKTC, Kosova ve Kazakistan öne çıktı. Bu yılın ilk dört ayında gerçekleştirilen 23,5 milyon dolarlık ihracat, uluslararası pazarlardaki talebin devam ettiğini gösterdi.

Dondurma Sektörünün Global Pazardaki Yeri

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Genel Sekreteri Burhan Sakkaoğlu, dondurmanın süt ürünleri arasında önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Sakkaoğlu, dondurmanın süt içeriği sayesinde protein, kalsiyum ve fosfor gibi besin öğelerini barındırdığını ifade etti. Modern üretim tesislerinde hijyen ve gıda güvenliği standartlarına uygun üretilen ambalajlı dondurmaların yılın dört mevsiminde tüketilebileceğini vurguladı.

Sakkaoğlu, 2025 yılında dünya dondurma pazarının yaklaşık 122 milyar dolar büyüklüğe ulaşmasının tahmin edildiğini aktardı.

Türkiye’nin Dondurma Üretimindeki Konumu ve Coğrafi İşaretler

Sakkaoğlu, Türkiye’nin köklü dondurma kültürünün coğrafi işaret tescilleriyle korunduğunu kaydetti. Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine göre Maraş Dondurması, Görele Dondurması, Adana Bici Bici ve Nazilli Kar Helvası’nın tescilli coğrafi işaretler arasında yer aldığını belirtti. Çeşitli yöresel dondurma türleri için de başvuru süreçlerinin devam ettiğini ekledi.

Türkiye’nin dondurmada güçlü üretici ve ihracatçı ülkeler arasında bulunduğunu söyleyen Sakkaoğlu, Avrupa Birliği’ne ihracat onayına sahip 43 süt ürünleri tesisinden 8’inde dondurma üretimi yapıldığını bildirdi. Vatandaşlara, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından denetlenen, kayıtlı işletmelerde üretilen ambalajlı dondurmaları tercih etmeleri önerisinde bulundu. Sektör olarak hedeflerinin dondurmayı yılın her döneminde güvenle tercih edilen bir süt ürünü haline getirmek olduğunu sözlerine ekledi.

Benzer Haberler

Tümü
Tarım Sektörü İhracatı Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı
Tarım Sektörü İhracatı Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı
Türkiye Gazze’ye 111 Bin Ton Ayni Yardım Gönderdi
Türkiye Gazze’ye 111 Bin Ton Ayni Yardım Gönderdi
Deprem Bölgelerindeki Özel Okul Öğrencileri İçin Eğitim Destekleri Yüzde 35 Artırıldı
Deprem Bölgelerindeki Özel Okul Öğrencileri İçin Eğitim Destekleri Yüzde 35 Artırıldı
30 İlde Gençlik İklim Çalıştayları COP 31 İçin Başlıyor
30 İlde Gençlik İklim Çalıştayları COP 31 İçin Başlıyor
DDK Başkanı Tanrıkulu Yatırım Fonları İçin İnceleme Başladığını Duyurdu
DDK Başkanı Tanrıkulu Yatırım Fonları İçin İnceleme Başladığını Duyurdu
Bakan Şimşek Fon Soruşturması Hakkında Konuştu Sistematik Sorun Yok
Bakan Şimşek Fon Soruşturması Hakkında Konuştu Sistematik Sorun Yok
Haberin Doğru Adresi
Haberci Gündemi

Reklam & İşbiliği: [email protected]

Copyright © 2026 Tüm hakları HABERCİ GÜNDEMİ 'nde saklıdır. Seobaz Haber Teması