Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmi Zirvesi, 20-21 Mayıs tarihlerinde Macaristan’ın başkenti Budapeşte‘de düzenlenecek. Bu yıl ilk defa gözlemci ülke ev sahipliğinde gerçekleştirilecek zirvenin teması, “Doğu ile Batının Buluşma Noktası” olarak belirlendi. Üye ülkelerin devlet başkanlarının katılması beklenen zirvede, bölgesel ve küresel konuların yanı sıra üye ülkeler arası iş birliğinin artırılması hedefleniyor. Budapeşte Bildirisi Bekleniyor Zirve…
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmi Zirvesi, 20-21 Mayıs tarihlerinde Macaristan’ın başkenti Budapeşte‘de düzenlenecek. Bu yıl ilk defa gözlemci ülke ev sahipliğinde gerçekleştirilecek zirvenin teması, “Doğu ile Batının Buluşma Noktası” olarak belirlendi. Üye ülkelerin devlet başkanlarının katılması beklenen zirvede, bölgesel ve küresel konuların yanı sıra üye ülkeler arası iş birliğinin artırılması hedefleniyor.
Zirve sonunda Budapeşte Bildirisi‘nin kabul edilmesi öngörülüyor. Türkiye’nin üye ülkelerle ilişkilerine yönelik yapılan değerlendirmede, “Karşılıklı yatırımların artırılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadesi kullanıldı. TDT üyesi ülkeler arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 68,8 milyar dolara ulaştığını belirten yetkili, Türkiye’nin bu ülkelerle ticaret hacminin ise 30,9 milyar dolar olduğunu vurguladı.
Özellikle son yıllarda küresel ölçekte ekonomik ve jeopolitik risklerin arttığına dikkat çekilen açıklamada, TDT üyesi ülkeler arasındaki ekonomik, ticari ve kültürel entegrasyonun genişleyerek derinleşmesinin önem taşıdığı vurgulandı. Üye ülkeler arasında hizmet ticaretinin öneminin arttığı belirtilirken, Türkiye’nin üye ülkelerle en güçlü sektörünün taşımacılık olduğu ifade edildi.
2024 yılında TDT ülkelerinin ekonomik büyüklüğünün 1,8 trilyon dolara ulaştığını belirten yetkili, mal ticaretinin yanı sıra hizmetlerde de bölgesel ticaretin güçlendirilmesi çalışmalarının sürdüğünü aktardı. “Dijital Ekonomi Ortaklık Anlaşması (DEPA)”‘nın Kasım 2024’teki zirvede imzalandığı ve üye ülkelerin iç onay süreçlerinin devam ettiği bilgisi paylaşıldı.
DEPA’nın yürürlüğe girmesiyle, TDT ülkeleri arasında dijital ticaretin daha şeffaf, öngörülebilir, pratik ve hızlı şekilde gerçekleştirilmesinin hedeflendiği belirtildi.
Kaynak: habergazetesi.com.tr
Reklam & İşbiliği: [email protected]