İngiltere Başbakanı Burnham, göreve başlar başlamaz ilk telefonunu ABD Başkanı Trump’a etti. Görüşmede ikili ilişkiler ve küresel konular masaya yatırıldı.
İngiltere Başbakanı Burnham, göreve başlamasının ardından ilk telefon görüşmesini ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdi. İki lider, İngiltere ve ABD arasındaki ikili ilişkileri ve çeşitli küresel konuları ele aldı.
Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Burnham ile yaptığı görüşmenin detaylarını aktardı. Görüşmede Kuzey Denizi petrolü, ticaret, askeri ittifaklar ve Hürmüz Boğazı’nın durumu gibi konuların masaya yatırıldığını belirtti. Trump, “Görüşme ilginçti ve çok iyi geçti” ifadesini kullandı.
ABD Başkanı Trump, Burnham’ın önünde büyük bir görev olduğunu ancak bunu başarıyla yerine getireceğine inandığını söyledi. Trump, ABD’nin bu süreçte Burnham’a destek olmaya hazır olduğunu vurguladı. İki liderin, karşılıklı çıkar doğrultusunda gelecekte de görüşme yapacağı belirtildi.
İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan yapılan açıklamada ise Başbakan Burnham’ın, görüşmede İngiltere’nin savunma taahhütlerini yerine getireceğini ve müttefiklerin güvenliğine önem verdiğini dile getirdiği aktarıldı. Trump’ın Burnham’a Orta Doğu’daki gelişmeler hakkında bilgi verdiği, Burnham’ın ise Hürmüz Boğazı’ndaki seyrüsefer serbestisinin İngiltere için taşıdığı önemi vurguladığı kaydedildi.
Başbakan Burnham, Trump’ın yanı sıra görevinin ilk gününde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve AB Konseyi Başkanı Antonio Costa ile de telefonla görüştü.
Reklam & İşbiliği: [email protected]