Balon Balıklarının Yayılması ve Tehlikeleri Zehirli ve istilacı balon balıklarının Akdeniz’deki popülasyonu son yıllarda hızla artış gösteriyor. Bu balıkların içerdiği tetrodotoksin adlı toksin, insan sağlığı için siyanürden daha tehlikeli bir tehdit oluşturuyor. Ayrıca, balon balıkları ekosistemde hızla yayılarak balık popülasyonunu olumsuz etkiliyor. Güçlü çene yapısıyla avcı konumuna gelen balon balığı, balıkçıların av gereçlerine zarar vererek…
Zehirli ve istilacı balon balıklarının Akdeniz’deki popülasyonu son yıllarda hızla artış gösteriyor. Bu balıkların içerdiği tetrodotoksin adlı toksin, insan sağlığı için siyanürden daha tehlikeli bir tehdit oluşturuyor. Ayrıca, balon balıkları ekosistemde hızla yayılarak balık popülasyonunu olumsuz etkiliyor. Güçlü çene yapısıyla avcı konumuna gelen balon balığı, balıkçıların av gereçlerine zarar vererek ekonomik kayıplara yol açıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı 2020 yılında başlattığı balon balığı avcılığı desteklemeleriyle 373 bin 494 balon balığının avlanmasını sağladı ve 28 milyon 12 bin 50 balon balığının ekosisteme girişini engelledi. Bu destekleme sayesinde sucul biyoçeşitliliğin korunması ve balıkçıların desteklenmesi sağlanıyor. Avcılığın artmasıyla balon balığı popülasyonunda azalma hedeflenerek su ürünleri kaynaklarının korunması amaçlanıyor.
Balon balıklarının plajlarda bırakılması çevre kirliliğine neden oluyor. Bu durum, plajlarda yürüyüş yapan ve denize giren insanlar arasında tepkilere neden oluyor. Balon balığına ceza getiren Tarım ve Orman Bakanlığı, sahile bırakana veya teknesinde taşıyana cezalar uyguluyor. Cezalar amatör balıkçılara 3.770 TL’den başlayarak balığı satana 37.770 TL’ye kadar çıkıyor.
İstilacı balon balığıyla mücadele kapsamında balıkçılara verilen destekler artırılarak 2025-2026 yıllarında da devam edecek. Benekli balon balığına verilen destekleme fiyatı yüzde 100 artırılarak 25 TL’ye yükseltilirken, diğer balon balığı türlerindeki destekleme oranı yüzde 400 artırılarak 10 TL’ye çıkarıldı.
Reklam & İşbiliği: [email protected]