İstanbul’dan Başlayan Zorlu Yolculuk Türkiye Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleşen 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılan ekip, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesinde İstanbul’dan ayrıldı. Brezilya ve Şili üzerinden 103 enlem güneye uzanan zorlu bir yolculuk yaptı. Heyetin Kıtaya Varışı 20 kişilik ekip, 2,5 gün süren yolculuğun ardından Antarktika King George Adası’na vardı. Şili bayraklı Betanzos isimli gemiye…
Türkiye Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleşen 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılan ekip, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesinde İstanbul’dan ayrıldı. Brezilya ve Şili üzerinden 103 enlem güneye uzanan zorlu bir yolculuk yaptı.
20 kişilik ekip, 2,5 gün süren yolculuğun ardından Antarktika King George Adası’na vardı. Şili bayraklı Betanzos isimli gemiye gelen bilim ekibi, toplu fotoğraf çektirdi. Daha sonra Dismal Adası’na ve Türk bilimsel araştırma kampının bulunduğu Horseshoe Adası’na varmayı planlıyor.
“bilim ve barış kıtası” olarak adlandırılan Antarktika’da 19 ayrı proje icra edecek ekip, yaşam bilimleri, sosyal bilimler, fiziki bilimler ve yer bilimleri alanlarında çalışacak. Türkiye’nin burada olmasının önemine değinen Büyükelçi Ahmet İhsan Kızıltan, Antarktika’nın potansiyelini vurgulayarak Türkiye’nin bilimsel kapasitesini gösterme fırsatı olduğunu belirtti.
Antarktika’nın flora ve faunasının korunması için alınan önlemler arasında, ekip üyelerinin kıtaya ayak basmadan önce botlarını özel solüsyonlarla dezenfekte etmeleri de bulunuyor. Bu sayede yabancı canlı türlerinin taşınması engelleniyor.
9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy ve Lider Yardımcısı Dr. Atilla Yılmaz, Türkiye’nin bilimsel işbirliklerini geliştirmeyi hedeflediklerini ve gelecekte de bu tür seferlerin devam etmesini temenni ettiklerini belirtti.
Reklam & İşbiliği: [email protected]